(teoria normaalilla fonttityylillä, miten liittyy potkuun kursivoituna ja tähdellä merkittynä)

Yhteisöllisyyden tunne

Reaalimaailmassa yhteisöllisyyden tunteen on todettu parantavan työskentelytyytyväisyyttä (job satisfaction) ja organisaation sisäistä yhteisökäyttäytymistä (lojaalisuus, altruismi, kohteliaisuus, hyveellisyys (Burroughs & Eby, 1998)

Yhteisöllisyyden tunne verkkoyhteisöissä

Yhteisöllisyyden tunteen vaikutukset reaalimaailmassa ovat rinnastettavissa verkkoyhteisössä tapahtuviin yhteisöllisyyden tunteen vaikutuksiin..

*Potku verkkoyhteisönä on muodostunut tietyn kiinnostuksen kohteen ympärille, joten se itsessään on yhteisön jäsenille vielä mieluisampi kuin työyhteisöt. Kuitenkin yhteisöllisyyden tunne vaikuttaa samalla tavalla tässäkin yhteisössä positiivisia tuntemuksia lisäämään.. Ja näiden yhteisöllisyyden tuntemuksen positiivisten vaikutuksen seurauksena on tiiviimpi yhteisöllinen käyttäyminen ja yhteisöölisyyteen liittyvät prosessit.

Yhteiusöllisiä käyttäytmismalljea ja prosesseja, jotka edesauttavat yhteisöllisyyden tuntemuksen syntymistä, puolestaan ovat:

Avun tarjoaminen ja vastaanottaminen

-Julkinen ja yksityinen tietämyksen ja tunnepitoisen avun tarjoaminen/vastaanottaminen, eli tiedon jakaminen vastaamalla kysymyksiin, tunnepitoinen avunanto tarkoittaa rohkaisua yms.

*Potkussa tämä ilmenee tiedon ja asiantuntemuksen jakamisena (Potkussa on myös maksaneiden jäsenien ongelmiin vastaamassa ihan koulutettujakin asiantuntijoita) ja tunnepitoisesta vuorovaikutuksesta esimerkkinä ovat onnittelut eri saavutusten johdosta sekä rohkaisevat kommentoinnit esimerkiksi henkilön osaamisista.

Avun tarjoaminen ja vastaanottaminen myötävaikuttaa sellaisen tuntemuksen syntymistä että yhteisö on jotain mihin kuulutaan ja johon tunnetaan kiintymystä tai kiitollisuudenvelkaa.

Tunnepitoisen avun vastaanottaminen saa yhteisön jäsenet tuntemaan itsensä yhteisölle tärkeiksi.

*Tuntemukset ovat tietysti subjektiivinen asia joten en pysty arvioimaan tätä kunnolla kuin omakohtaisesti. Kiitollisuudenvelkaa on syntynyt siinä määrin että suunnittelen jäsenmaksun maksamista myös tulevana vuonna vaikka en mitään teekkään etujäsenten palveluilla, potku.net on vaan niin hyvä yhteisö että sen tukeminen tuntuu kannattavalta, vaikka sillä rahalla ei saakaan mitään sellaista hyötyä itselle mitä ei saisi ilman maksamista.

-Kokemusten jakaminen, lisää yhteisöllisyyden tunnetta ja parantaa jäsenten välisiä suhteita. Jaetaan siis omia kokemuksia yhteisön kesken. Esimerkiksi urheilusuorituksista kerrottaessa on odotettavissa neuvoja, kehuja ja kannustusta. Yhteisön jäsenet saattavat myös kiinnostua jostain tapahtumasta jos siinä on mukana joku yhteisön jäsen ja sen edesottamusten seuraaminen taas yhdistää yhteisöä. Niinkuin nyt eräällä toisella seuraamallani foorumilla oli eräs olympialaisiin osallistunut jota ensin kannustettiin ja sitten suoritusta jännättiin teeveestä.

*Potkun harjoituspäiväkirja osio tukee juuri tätä prosessia.

Identiteetin luominen ja sellaisen tunnistaminen

-Julkiset viestit yhteisön sisällä. Näistä viestien kautta muodustunee suurin osa identiteetistä..

-Yhteisön tarjoamat mahdollisuudet - allekirjoitus, avatar, linkit, käyttäjän julkinen profiili. Erilaiset graafiset jipot ja allekirjoituksessa olevat lainaukset antavat myös henkilön arvomaailmasta ja aatteista sellaista lisätietoa, joka ei välttämättä muuten tulisi ilmi, julkisessa profiilissa taasen voi olla perustietoja kuten paikkakunta, sukupuoli ja ikä, mitkä puolestaan vaikuttavat henkilön luotettavuuteen, kun henkilö on varmasti olemassa ja edustaa omia mielipiteitään.

*Potkussa muutamat ovat laittaneet oman kuvansa avatariksi, yhteisön jäsenille on myös kuvagalleria, joskaan siihen ei voi viitata foorumista suoraan joten se ei ainakaan näkyvästi yhteisöllisyyden tunnetta lisää, mutta foorumille on perustettu viestiketju johon on liitetty suorat linkit jäsenten kuviin esimerkiksi irc-galleriassa. Myös allekirjoituksessa käytetään monesti jotain nokkelaa sitaattia, jonka sisältö monesti paljastaa asioita henkilön luonteesta, arvostuksista, huumorintajusta yms. Oman nimen käyttöä allekirjoituksessa suositellaan, ja monella se siinä onkin sekä lajitausta.

-Yhteisö ei ole pelkkä kasvoton ja nimetön massa vaan sen jäsenillä on omat persoonansa tai ainakin heistä välittyy jonkinlainen mielikuva, kun yhteisön jäsenet tuntee niin voi vähän ennustaa mitä mieltä ne on asioista ja keskustelu on luontevampaa kuin täysin tuntemattomien kanssa.

Luottamuksen syntyminen

-Yhteisön jäsenten tapaamiset ja niistä raportointi virtuaaliyhteisössä Vain harvat verkkoyhteisön jäsenet yleensä tapaavat todellisuudessa toisiaan, mutta kohtaamisista kertomisen on huomattu lisäävän yhteisön jäsenten välistä luottamusta, sekä tunnetta että he todella ovat yhteisön jäseniä.

*Potkun yhteisö on järjestänyt kaksi tapaamista tähän mennessä, jälkimmäistä on jälkipuitu foorumissa aika paljon ja siitä on tulossa DVD, jossa on useiden ihmisten kuvaamia videomateriaaleja, traileri tapahtumasta on jo julkaistu foorumilla. Tapahtumassa mm. potkun jäsenet esittelivät toisilleen omia lajejaan, pitivät pienimuotoiset brazilian jiu-jitsu -kilpailut, sekä saunaillan ja baariillanvieton..

-Jos on mahdollista että yhteisön jäseniä tapaa reaalimaailmassa on todennäköistä että vuorovaikutus yhteisön kanssa on harkitumpaa, ei valehdella asioista. Jos joku jää valheista kiinni niin luottamus koko yhteisöön voi rakoilla

*Potkussa on esiintynyt häiriköitä (hyvin vähän) eikä niihin tämä asia juurikaan vaikuta koska häiriköt ovat aina anonyymeja. jonkinverran yhteistyötä on muiden foorumeiden ylläpitäjien kanssa; toisella foorumilla häiriköineen IP-osoitteita on luovutettu potkun ylläpidon käyttöön.

-Intuitiivinen näkemys; vaikuttaako henkilö luotettavalta kirjoitustensa perusteella. Ihmiset näyttävät olevan monesti huonoja valehtelemaan ja jokin kirjoituksissa ei vain vaikuta todellisilta ja jossain vaiheeessa valheiden verkko alkaa yleensä repeilemään.

Yhteisöllisyyden tunne on siis seuraus näistä käyttäytymismalleista ja prosesseista, jos joku kolmesta prosessista (avun tarjoaminen ja vastaanottaminen, identiteetin luominen ja sellaisen tunnistaminen, luottamuksen syntyminen) puuttuu yhteisöllisyyden tunnetta ei todennäköisesti synny. Toisaalta yhteisöllisyyden tunteen seurauksena on myös mainittujen käyttäytymismallien ja prosessien syntyminen ja jatkuvuus, joten ei ole täysin selvää kumpi tulee ensin, yhteisöllisyyden tunne vai prosessit ja kaäyttäytymismallit. Ne kuitenkin siis ruokkivat toisiaan, ja tämä on yksi verkkoyhteisöä elossapitävä tekijä. Muitakin verkkoyhteisöjä elossa pitäviä tekijöitä on (kuten esim. yhteisön "avainhenkilöt"), mutta jospa näissä kolmessa viiemisimmässä artikkelissa olisi jo tarpeeksi juttua tästä asiasta.. :-P


Lähde:
The Experienced "Sense" of a Virtual Community: Characteristics and Processes
Anita L. Blanchard & M. Lynne Markus