"7. Seuraa jotain verkkoyhteisöä ja reflektoi sen toimintaa blogissasi"

Seurattavan yhteisön valinnassa ei tarvikkaan paljoa miettiä, tää se on: http://www.potku.net/forum/

Kamppailulajeja käsittelevä foorumi, jonka yhteisö on kamppailulajifoorumiyhteisöistä ehkä tiivein.. Kamppailulajithan ovat vähän marginaalisia, eikä juttua riitä samoissa määrin kuin tavallisempien harrastusten foorumeilla. Olen seurannut monia yrityksiä luoda vastaavia yhteisöjä, mutta yleensä ne kuolevat siihen että alkuinnostuksen jälkeen kukaan ei kirjoita mitään tai sitten sitä alkuinnostusta ei edes tule. Potku.net ei ole ainoa toimiva yleiskamppailulajifoorumi (=keskustelua kaikista kamppailulajeista, ei pelkästään yhdestä tai pienestä ryhmästä).. On myös kamppailu.net, joka syntyi muutama vuosi aiemmin, siinä vaan oli ongelmana toistuvat yhteyskatkot jotka saattoivat kestää viikkojakin, ylläpitäjällä kävi vaan paska mäihä palveluntarjoajia valitessa.

Mutta palataanpa ajassa vielä taaksepäin, ennen kamppailu.nettiä yritettiin moneen kertaan tehdä kunnollista kamppailulajifoorumia joka keräisi harrastajat yhteen keskustelemaan yhteisestä kiinnostuksen kohteestamme. Ensimmäinen yhteisö oli sfnet.keskustelu.itsepuolustus joka oli ihan aktiivinen alkuaikoinaan, mutta tekniikka kehittyi ja tuli lajispesifisempiä foorumeita ja nyyseihin ei ilmeisesti enää eksynyt niin paljon uusia käyttäjiä ja vanhatkin käyttäjät jättivät tämän teknologian, olihan se sangen rajoittunutkin. Lajispesifiset kamppailulajiyhteisöt kukoistivat tässä vaiheessa ja keskustelu oli sangen aktiivista, joskin porukkaa ei ollut vielä kovin paljoa koska fooorumit eivät keskittyneet kuin muutamiin lajeihin.

Kaikille lajeille yhteisiä foorumeita yritettiin tehdä, mutta nähdäkseni ne epäonnistuivat seuraavista syistä:

1) Tarjottiin pelkkä teknologia, mutta ei kirjoiteltu itse mitään juttua foorumille. Kun lajispesifisillä foorumeilla vähän käytiin mainostamassa uutta foorumia niin ei se pelkkä mahdollisuus kirjoittaa juttua jaksanut innostaa riittävän monia. Toki sinne muutamia juttuja kertyi, mutta kun joka vierailulla ei ollut mitään uutta tarjolla niin ne vierailukerrat harvenivat.

Kamppailu.netin ja potku.netin foorumeissa ylläpitäjät tarjosivat alusta lähti sisältöä, jolloin foorumille oli tullut aina jotain uutta keskustelua kun sinne tuli takaisin. Ja siihen keskusteluun osallistui sitten kasvava määrä muita keskustelijoita ja ylläpitäjien osallistumisen tarve kävi pienemmäksi.

2) Vaadittiin heti rekisteröintiä - foorumisoftat yleensä tukevat rekisteröityjä ja sisäänkirjautuneita käyttäjiä parhaiten ja häiriköt on kätevä torjua. Mutta rekisteröityminen on aina jonkinasteinen vaivannäkö ja foorumin alkuvaiheessa tämä ei varsinaisesti lisää todennäköisyyttä että saataisiin uusia käyttäjiä. Jotkut vaativat jopa rekisteröitymistä ennenkuin pystyy edes lukemaan foorumin sisältöä, hai sie osta sika säkissä.. ;)

Oman kokemukseni mukaan häiriköt eivät eksy foorumille ensimmäisenä, rekisteröintipakko kannattaa ottaa käyttöön sitten vasta kun häiriköitä on havaittu, tai käyttäjiä on niin paljon että sen vaatimiseen on varaa. Ja tämänkin pitäisi koskea vain kirjoitusoikeutta, uusien käyttäjien houkuttelu ei muuten onnistu kovin helpolla.

3) Otettiin mallia suoraan joltakin isolta foorumilta ja tehdiin kategoriat jokaiselle lajiryhmälle. Isolla foorumilla ihan hyvä juttu, mutta yleensä kategoriat tehdään tarpeesta, alkuvaiheessa kun viestejä on vain kourallinen, kategoriat haittaavat vain käytettävyyttä kun pitää vieritellä sivua pystysuunnassa että pystyy tarkastelemaan kaikki kategoriat läpi ja sitten yhden viestin lukemiseksi pitää mennä ensin kategoriaan ja sitten valita se yksi viesti sieltä kategoriasta... Jos foorumin perustaja on kirjoittanut vaikka jokaiseen kategoriaan viestin että täällä saa keskutestella lajista X, niin noiden viestien tarkistelu on sangen työlästä.. Lisäksi kun kymmenessä kategoriassa jokaisessa on yksi tai kaksi viestiä niin foorumi näyttää hyvin passiiviselta. 15 viestiä yhdessä kategoriassa taasen näyttää paljon aktiivisemmalta, psykologiaa.. :)

Alussa riittää yksi ainoa kategoria, viestejä voidaan myöhemmin sitten siirtää uusiin kategorioihin, mutta aluksi on tärkeätä että käytettävyys on hyvä ja se että foorumi näyttää aktiivisemmalta...

4) Eräässä tapauksessa häirikkö kaatoivat foorumin. Kyseessä oli täysin avoin keskustelyryhmä, ei rekisteröintipakkoa, vain yksi kategoria. Varsin pitkään siellä käytiin asiallista keskustelua. Sitten sinne tuli yksi ainoa häirikkö ja rupesi kirjoittamaan ihan hirveätä sontaa, hirveitä määriä. Ryhdyin palstalle moderaattoriksi vain sen takia että sain tuhota sen kaiken kuonan sieltä, mutta olin sen verran myöhässä että sinne kerkesi pesiytyä liikaa idiootteja eikä asialliset käyttäjät enää palanneet. :(

Moderaattori pitää siis olla alusta asti jotta voi puuttua ongelmaan heti kun sellainen ilmenee, ei viiveellä..


5) Eräällä foorumilla vaadittiin rekisteröintiä ja oman nimen käyttöä alusta asti. Se toimi jonkun aikaa kohtalaisesti, ehkäpä sen takia että sen ylläpito oli arvostettu. Kuitenkin, anonymiteetin puute varmasti vähensi käyttäjämääriä, anonymiteetillä kuitenkin saavutetaan rentoa ilmapiiriä ja tämä lisää keskustelujen määrää.. Mielestäni anonymiteetistä on sekin etu että silloin keskustelevat asiat, eivät henkilöt. Lisäksi tietyt ihmiset eivät ajaudu väittelyihin virtuaalikavereidensa kanssa, vaikka olisivatkin eri mieltä asioista, olenpa vaan havainnut.. Itse kirjoitan kuitenkin omalla nimellä, mutta joskus käytän nimimerkkiäkin, jotta saisi keskustelua aikaiseksi..


Potku.nettiin palatakseni.. Järjestivät ensini käyttäjäkyselyn ja sitten tekivät foorumin, nuo yllämainitut asiat huomioitiin. Lisäksi foorumin ulkonäköön panostettiin, vakio phpbb-foorumeita kun on jo useampi nähty ja aina ne on yhtä ankean näköisiä. Foorumin ylläpitäjät osallistuivat keskusteluihin alusta asti ja onnistuivat luomaan foorumille erittäin rennon ilmapiirin.. Ylläpitäjät suoriutuivat myöskin ylläpidollisista toiminnallisuuksista mallikaasti; kun keskustelu rönsyili ulos alkuperäisestä aiheestaan se varsin nopeasti jaettiin kahdeksi aiheeksi ja jos keskustelunsävyssä oli havaittavissa minkäänlaista vihamielisyyttä niin siihenkin puututtiin.. Lisäksi ylläpitäjät ilmeisesti huomasivat ettei siitä kamppailusta nyt loputtomasti keskustelua riitä ja perustivat kategorioita aiheen vierestä, lähinnä yhteiskunnallisille asioille ja huumorille. Näiden olemassaolosta voi olla montaa mieltä, mutta kovasti näyttäisi siltä että silloin kun on hilajisempaa foorumin varsinaisten aihealueiden keskusteluissa niin ainakin on jotain keskustelua johon osallistua.

Uusin merkittävä piirre ja ennennäkemätön kamppailulajifoorumeilla on harjoituspäiväkirjat -osio joka sinne perustettiin muistaakseni alkukesästä. Eli foorumiyhteisön jäsenet (ei kaikki) pitävät vapaamuotoista päiväkirjaa harjoittelustaan foorumilla, eräänlaista blogia siis. Jossain määrin se lisää harjoittelumotivaatiota, kamppailu-urheilijat tosin eivät voi osallistua koska harjoituspäiväkirjoja analysoimalla vastustaja voisi saada huomattavan edun ottelussa. Lisäksi harjoituspäiväkirjan pito auttaa purkamaan ja palauttamaan mieleen treeneissä opittuja juttuja ja kun muut voivat vielä antaa vinkkejä harjoitteluun niin kyseessä on erittäin toimiva juttu..

Yhden miitinkin ovat kerenneet järjestämään, eihän foorumilla ole ikää kuin vajaa vuosi vasta. Paripäiväinen, treenasivat siellä kamppailulajeja, pitivät lajiesittelyitä ja viettivät iltaa, jotain 20-30 osallistujaa.. 


Historia katettu, ehkä keksin lisää reflektoitavaa myöhemmin..  : P