Potkussa toimintaa ohjaavia tekijöitä ovat yhteisön jäsenet, moderaattorit ja ylläpitäjät. Yhteisön jäsenet voivat vaikuttaa rajallisesti tekemällä ehdotuksia ja äänestämällä. Esimerkiksi alue harjoituspäiväkirjoille perustettiin siten että yhteisön jäsen ehdotti sitä, ylläpito ei heti suostunut mutta perustettiin viestiketju, johon jokainen kirjoitti harjoitteluistaan ja kun viestiketju paisui ylläpidon mielestä riittävän suureksi, viimein perustettiin oma alue aiheelle. Myös muihin foorumin aihealueratkaisuihin ovat jäseneet saaneet vaikuttaa. Ihan kaikkeen jäsenet eivät kuitenkaan voine vaikuttaa, ylläpitäjillä on joitakin vahvoja mielipiteitä foorumin sisällön ja viestien ominaisuuksien suhteen. Esimerkiksi kun itse otin esille ns. killfile -ominaisuuden, jolla siis saisi tiettyjen yhteisön jäsenten viestit suodatettua pois näkyvistä, ylläpidon vastustus oli sangen jyrkkä.

Moderaattorit ovat ylläpitäjien moderaattoreiksi hyväksymiä jäseniä ja he ohjaavat keskustelua ilmeisesti ylläpidon ohjeistuksen ja oman mielipiteen mukaisesti. Moderaattorilta vaaditaan kiinnostusta ja tietoa moderoimastaan aihealueesta. Moderointitoimenpiteitten lisäksi moderaattorin tehtävä on johdattaa keskustelua tarvittaessa oikeaan suuntaan (esim. pois henkilökohtaisuuksiin menevästä väittelystä). Moderaattorilta vaaditaan myös asiallisuutta ja ystävällisyyttä.

Yhteisöllä on myös säännöt...

1) Kohtele muita käyttäjiä kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan. Ei kirosanoja, ei henkilökohtaisuuksia.

2) Käytä hakutoimintoa, voit säästyä vastausten odottelulta.

3) Kaiken keskustelun tulee noudattaa Suomen lakia.

4) Yllä olevia sääntöjä rikkovat viestit voidaan poistaa. Jos sama käyttäjä syyllistyy sääntöjen rikkomiseen useasti, hänen käyttöoikeutensa voidaan evätä. Lainopillisissa kysymyksissä asian käsittely siirretään aina suoraan poliisiviranomaiselle.

5) Pidä hauskaa!

Kohdat 1 ja 5 lienevät ne oleellisimmat - moderaattorit ja ylläpitäjät kehoittavat yhteisön jäseniä pysymään asiallisella linjalla tiukemmissa väittelyissä ja keskustelut joissa näin ei tapahdu lukitaan. Kirosanojen kieltoa ei itseasiassa noudateta, ja sen takia foorumilla on käytössä systeemi, joka automaattisesti muuttaa rumat sanat vähemmän rumiksi. Tämän ylläpito on laittanut foorumille ilmeisesti jossain määrin huumorilla ja kyllähän se hieman ilmapiiriä keventääkin. Viitoskohdan sääntö määrittelee myös foorumin sisältöä hyvin, tarkoitus ei ole olla kuivan asiallinen ja oleellista on että osallistuminen on hauskaa.

Foorumi on sen verran nuori että hakutoiminnon käyttämättä jättäminen (kohta 2) ei ole vielä muodostunut usein toistuvaksi ongelmaksi. Moni on ollut sen verran alusta asti mukana että on tutustunut suureen osaan keskusteluista eikä siten vahingossa kysy jotain, josta olisi jo aiemmin keskusteltu. Mutta kieltämättä merkkejä tästä ongelmasta alkaa olla näkyvillä. Mutta ongelmanahan tämä on pieni, ja se vaatii vain pienen huomautuksen ja aloitetun viestiketjun lukittamisen moderaattorin toimesta.

Kohta 3 taas ei oikeastaan mene ylläpidon linjan mukaisesti, ylläpito ei ilmianna jäseniä vaikka jotain ilmenisikin (kohta 4), ja jos jostain laittomasta on hyötyä yhteisölle niin siihen ei edes puututa. Tässä laittomalla ei tarkoiteta mitään kovin vakavaa, vaan esimerkiksi kevyttä piratismia, yleensä videoklippejä jotka eivät ole kaupallisia, mutta jotka eivät periaatteessa ole ihan täysin laillisiakaan, niissä voi olla jotain tekijänoikeudellista materiaalia tms..

Nämä säännöt ovat yhdellä alueella esillä ja en usko että kovin suuri osa niitä kunnolla on tutkinut, joten ne välittyvät ehkä paremmin yhteisön jäsenille ylläpitäjien ja moderaattoreiden viestien kautta.